Brussel (B) – Op 27 november maakt de Grand Jury bekend wie de Descartes Prijs 2001 wint. De finalisten van deze Europese prijs zijn inmiddels bekend. Op de winnaar wacht één miljoen euro.


De Descartes Prijs bekroont uitmuntende gemeenschappelijke en technologische realisaties van Europees onderzoekswerk. Dit jaar wordt de prijs voor de tweede maal uitgereikt. Het prijzengeld is niet gering, één miljoen euro. Eisen voor deelname is dat het om een Europees samenwerkingsverband gaat.
Uit vijftig voorstellen koos de Grand Jury de zeven finalisten. Op 27 november maakt dezelfde jury de winnaars bekend tijdens een gala in Brussel. Onder de genomineerden zitten ook Belgische onderzoekers. Zij maken deel uit van een research-netwerk dat onderzoek doet naar nieuwe geneesmiddelen in de strijd tegen HIV. Nederlandse onderzoekers zijn genomineerd voor onderzoek aan de veiligheid van treinen en aan een enzym dat longweefsel afbreekt.
Opvallend aan de lijst van finalisten is dat de nadruk vooral ligt op het internationale karakter van het onderzoek. Uitmuntend is het onderzoek zeker, maar de jury prijst vooral het internationale karakter en de samenwerking. Toepassing binnen Europa is ook een pre: twee van de zeven nominaties zijn uitsluitend voor Europa bestemd. In tegenstelling tot de Nobelprijzen moet het onderzoek wel een toepassing hebben. In de lijst van finalisten staan alleen grote doorbraken die op korte termijn een toepassing heben.
Naast de al eerder genoemde finalisten maakt onderzoek naar biodiversiteit, computers die gedachten lezen, de ontwikkeling van nieuwe katalysatoren en onderzoek naar zonnekracht kans op het miljoen. Kijk voor een beschrijving van het genomineerde onderzoek op deze link.

Marijn Sandtke