Amsterdam (NL) – De jury van de Eureka! prijs heeft de shortlists voor het jaar 2002 bekendgemaakt. Voor het beste en mooiste op gebied van kennis en wetenschap ligt in totaal € 30.000 te wachten.


De jury van de Eureka! prijs onder voorzitterschap van Nobelprijswinnaar Natuurkunde Martin Veltman heeft de shortlists voor het jaar 2002 bekendgemaakt. De shortlist van non-fictieboeken op het gebied van kennis en wetenschap bestaat uit zes boeken:

Siem Eikelenboom, De genetische vingerafdruk, Uitgeverij Veen, 2000
Jaap Goudsmit, De vondst van de apenmummies, Amsterdam University Press, 2000
Bas Haring, Kaas en de evolutietheorie, Uitgeverij Houtekiet, 2001
Geert H. Janssen, Het Stokje van Oldenbarnevelt & Marco Mostert, 754: Bonifatius bij Dokkum vermoord, Uitgeverij Verloren, 1999 / 2001
Luuc Kooijmans, Liefde in Opdracht – Het hofleven van Willem Frederik van Nassau, Uitgeverij Bert Bakker, 2001
Govert Schilling, Flash! – De jacht op kosmische superexplosies, Uitgeverij Wereldbibliotheek, 2000

In de categorie televisie/radio/websites zijn vier tv-programma's en twee radioprogramma's als serie genomineerd:

Jota!, Teleacnot (tv)
Da Vinci, RTV Oost (tv)
Noorderlicht, VPRO (tv)
Het Klokhuis, NPS (tv)
Noorderlicht, VPRO (radio)
OVT, VPRO (radio)

De Eureka! prijs in de categorie non-fictieboeken bedraagt € 7500 en is bestemd voor de auteur van een oorspronkelijk Nederlandstalig boek, uitgegeven in de periode september 1999 – september 2001. De Eureka! prijs in de categorie televisie/radio/websites bedraagt € 7500 en is bestemd voor de makers van een oorspronkelijk Nederlandstalig televisie-, radio- of interactief programma uitgezonden in de periode september 1999 – september 2001.

De winnaars worden rond 18 april bekendgemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 24 april tijdens Bessensap, de grote jaarlijkse ontmoeting van pers en wetenschap.
Ook wordt op deze dag een prijs van € 15.000 uitgereikt in de categorie beste persoonlijke prestatie. Hiervoor komt een persoon in aanmerking die zich op uitzonderlijke wijze inzet voor het populariseren van wetenschap (bijvoorbeeld een wetenschapsjournalist, een wetenschapper die zijn vak onder de aandacht van het publiek brengt, of een presentator van een wetenschapsprogramma). De Eureka! prijs wordt uitgereikt op initiatief van Stichting Weten in samenwerking met NWO en wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank.