Amsterdam (NL) – Het boek Kaas en de evolutietheorie, de tv-serie Noorderlicht en wetenschapsjournalist Govert Schilling winnen de Eureka!prijzen 2002, voor de uitstekende manier waarop zij wetenschap onder de aandacht brengen bij een breed publiek.
Een jury onder voorzitterschap van Nobelprijswinnaar voor natuurkunde Martin Veltman heeft de winnaars bekendgemaakt van de Eureka!prijzen 2002, jaarlijkse prijzen voor de beste prestaties op gebied van kennis en wetenschap.

De Eureka!prijs voor de beste persoonlijke prestatie op het gebied van de popularisering van kennis en wetenschap gaat naar wetenschapsjournalist Govert Schilling: De jury schrijft: “Schilling heeft zich gedurende vele jaren onvermoeibaar, effectief en vindingrijk ingezet voor het overbrengen van wetenschap en techniek. Hierbij heeft hij de sterren- en natuurkunde als vervoermiddel gebruikt, maar hij heeft zich niet beperkt tot een specialisme. …Govert Schilling heeft een eigen wijsheid en een eigen oordeel, maar hij heeft die altijd ondergeschikt gemaakt aan de wetenschappelijke feiten en methodes. Hij deed en doet dat met een goede pen en met groot journalistiek uithoudingsvermogen, en verdient daarmee alle lof.” Schilling wint een bedrag van € 15.000.

De Eureka!prijs voor het beste non-fictieboek op het gebied van de popularisering van kennis en wetenschap gaat naar Kaas en de evolutietheorie van Bas Haring. Het juryrapport: “'Kaas & de evolutietheorie' maakt de lezer op een heldere, speelse en humoristische manier bekend met de belangrijkste principes van de evolutietheorie, iets waar menig volleerd bioloog jaloers op zou zijn. Met de eenvoudig uitgelegde beginselen van de evolutietheorie als leidraad, reist de lezer tevens spelenderwijs langs kleine en grote, alledaagse en filosofische vragen zoals 'Waarom is een ijsbeer wit?', 'Waarom is het leven ontstaan?', 'Wat is goed en kwaad?' en 'Hoe is kaas uitgevonden?'. De nieuwsgierige lezer begint automatisch mee te denken over biologie, maar ook over cultuur, moraal, gedrag en zelfs economie. Een fraai staaltje grensoverschrijdend denken.”

Bas Haring mag een bedrag van € 7500 in ontvangst nemen.

De Eureka!prijs voor het beste audiovisuele of interactieve programma op het gebied van de popularisering van kennis en wetenschap gaat naar de VPRO-tv-serie Noorderlicht. De redactie van Noorderlicht mag een bedrag van € 7500 in ontvangst nemen. “Ze hebben deze prijs verdiend omdat ze al ruim tien jaar wetenschap op televisie begrijpelijk en toegankelijk maken voor een breed publiek. Ze doen dit op een originele manier die recht doet aan wetenschappers en hun onderzoek en dit alles zonder de onderwerpen tot een te laag niveau te versimpelen. Noorderlicht staat in Nederland op eenzame hoogte als het gaat om wetenschapsjournalistiek op televisie. Geen enkele publieke of commerciële omroep neemt wetenschap zo serieus als de VPRO doet met Noorderlicht”, aldus het juryrapport.

De Eureka!prijzen zijn een initiatief van de Stichting Weten en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dit jaar werden er voor het eerst ook prijzen uitgeloofd in de categorieën beste persoonlijke prestatie en beste radio- of tv-programma. De winnaars ontvangen hun prijzen op woensdag 24 april tijdens het symposium Bessensap, een jaarlijkse ontmoeting tussen pers en wetenschap, ditmaal op de Floriade in Vijfhuizen.