Brussel (B) – Twee universitaire spin-off bedrijven mochten op 16 mei een prijs van 12.500 Euro in ontvangst nemen van de Belgische Biotechnologische Stichting (FBBS). Aan Vlaamse kant gaat het om het bio-informaticabedrijf AlgoNomics, aan Franstalige zijde was de ‘bio-engineering’-onderneming Henogen de gelukkige.


De Belgische Biotechnologische Stichting (FBBS), die onder het federale Ministerie van Economische Zaken valt, reikte op 16 mei prijzen uit aan universitaire spin-offs die zich verdienstelijk maken in het biotechnologische onderzoek. Aan Vlaamse kant viel het bedrijfje AlgoNomics in de prijzen. Het is een nieuwkomer in de snel groeiende bio-informatica-industrie. AlgoNomics, geleid door Ignace Lasters en Johan Desmet, is gevestigd in Gent en Kortrijk en bouwt aan een aantal gespecialiseerde computerprogramma’s voor de analyse van eiwitten. Verder biedt het cliëntgerichte algemene bio-informaticatoepassingen aan. Nu het humane genoomproject in haar beslissende eindfase is, wordt bio-informatica één van de belangrijkste instrumenten om de toevloed aan genen- en eiwitinformatie te kanaliseren.
De Waalse winnaar is het bedrijf Henogen, dat zich profileert als een geïntegreerd ‘bio-engineering’- en farmaceutisch bedrijf. Het is actief in de ontwikkeling en klinische evaluatie van nieuwe vaccins en gentherapieproducten voor neurodegeneratieve aandoeningen, infectieziekten en kanker. Henogen wordt geleid door Alex Bollen en het is gevestigd nabij Charleroi.

Peter Raeymaekers