De twee piloten die voor het Belgische team uitkomen, zijn Phillippe De Cock en Ronny Van Havere. Vorig jaar behaalden ze de eerste plaats in de Gordon Bennett-cup in de Verenigde Staten. Beiden hebben al meer dan vijftien jaar ervaring met warme luchtballonnen. Sinds twee jaar vliegen ze met gasballonnen.


Vorig jaar wonnen de Belgen met hun ballon de ‘Belgica II’. Met hun ballon vlogen ze van Albuquerque, New Mexico, USA naar het stadje Amory. Ze legden in totaal een afstand af van 1670 km (ca. 1044 zeemijlen). Twee werd toen het Canadese team met een afgelegde afstand van 850 zeemijlen.

Niet alleen door de prestatie van het afgelopen jaar maar ook door die vanuit het verleden heeft het Belgische team een naam hoog te houden. In de periode voor de Tweede Wereldoorlog won België zeven keer de race. Zesmaal werd ze gewonnen door Ernest Demuyter. Hij behaalde zelfs de eerste Gordon Bennett-cup door drie keer op rij te winnen. Dit deed Demuyter in 1922, 1923, en 1924 met zijn ballon ‘Belgica’.

Ingrid van Vilsteren