Kruibeke (B) – PROBA, de eerste Belgische satelliet die volledig zelfstandig rondjes om de Aarde zal draaien, is geassembleerd. Over drie maanden wordt hij met een Indiase raket de ruimte in gestuurd.


De minisatelliet PROBA (Project for On Board Autonomy) is in opdracht van het Europese ruimtevaartagentschap ESA gebouwd door het bedrijf Verhaert in Kruibeke. Het ruimtetuig is een prototype van een nieuwe generatie satellieten die flexibeler en zelfstandig in de ruimte kunnen werken. De boordcomputer is krachtiger dan bij een vorige generatie satellieten en kan volledig vanaf de aarde worden hergeprogrammeerd. De satelliet heeft ook een GPS (Global Positioning System) aan boord, waardoor hij zelf zijn positie kan evalueren zonder een uitgebreide controle door een team vluchtleiders.

De nieuwe Belgische satelliet PROBA

PROBA is in feite een vierkante aluminium doos van 80 bij 80 bij 60 centimeter. Hij weegt ongeveer honderd kilogram en heeft vier instrumenten aan boord: een spectrometer voor aardobservatie, een systeem om straling te meten, een toestel dat de impact van inslaand ruimtestof registreert en een hoge-resolutiecamera.
Het project werd opgestart in februari 1998 en naast het bedrijf Verhaert, als bouwer en coördinator waren ook Space Innovations Ltd. (GB), Spacebel Informatique (B), SAS (B) en SSF (Finland) betrokken.
De satelliet zal midden juli 2001 gelanceerd worden vanaf de Indiase basis Shriharikota. PROBA wordt met een andere satelliet meegenomen, maar zal als onafhankelijk ruimtetuig in een polaire baan reizen. Het is daarmee de eerste satelliet van Belgische makelij die autonoom baantjes om de Aarde trekt.

Peter Raeymaekers