Greenbelt, Maryland (VS) – Een NASA-regensatelliet bevestigt dat 'stedelijke hitte-eilanden' meer regenval rond de grote steden veroorzaken.


'Hitte-eilandjes' zorgen 's zomers voor meer regen boven grote steden, bevestigen NASA-onderzoekers na metingen met een regensatelliet. Ook in de gebieden die benedenwinds van de steden liggen, regent het meer. De maandelijkse regenval ligt er gemiddeld 28 % hoger dan in de omliggende gebieden.
Grote steden met veel gebouwen en een uitgebreid wegennetwerk houden veel warmte vast. Die warmte leidt tot een stijging van de omgevingstemperatuur met 1 tot 5 graden en zo ontstaan de zogeheten hitte-eilanden. De hete lucht stijgt, wolken pakken zich samen en onder de juiste condities resulteert dit in regenval.
Eerder onderzoek naar hitte-eilanden vond plaats met grondradars en computersimulatieprogramma's. Die resultaten hadden alleen betrekking op specifieke steden. Satellieten daarentegen registreren veranderingen in de regenval op mondiale schaal en over een grotere tijdspanne.

Frédérique Melman