Delft (NL) – Door extreme droogte zijn in Zimbabwe de verwachte gewasopbrengsten verontrustend laag.


Het Delftse bedrijf Environmental Analysis and Remote Sensing (EARS) levert via internet satellietkaarten met actuele informatie over de beschikbaarheid van water (earlywarning). Met deze gegevens kan een speciaal computermodel de gewasopbrengsten voorspellen. In Zimbabwe lijkt een voedselcrisis in aantocht.
Na een voorspoedige start van het groeiseizoen heerst er de afgelopen twee maanden grote droogte in Zimbabwe. Op een satellietkaart van de relatieve verdamping – een maat voor de beschikbaarheid van water – in het zuidelijke deel van Afrika valt de abnormaal droge situatie in Zimbabwe duidelijk op. Gedurende de februarimaand bedroeg de relatieve verdamping niet meer dan dertig procent, terwijl zeventig procent normaal is.

Verdamping in de Zuid-Afrikaanse regio gedurende februari 2002 in vergelijking met het meerjarengemiddelde. De rode plek toont de ernstige droogte in Zimbabwe. Rood: verdamping benedengemiddeld, geel: gemiddeld, groen: bovengemiddeld.

De waarnemingen stemmen overeen met de wetenschap dat droogte in zuidelijk Afrika samenhangt met het El Niño-fenomeen, een periodieke klimaatverandering in de tropische atmosfeer. Volgens een Amerikaans klimaatvoorspellingscentrum is El Niño zich momenteel aan het ontwikkelen en duurt het nog twee tot drie maanden voor het op volle sterkte is.
EARS gebruikt de satellietgegevens van de verdamping samen met die van de invallende zonnestraling in een gewasgroeimodel. Daarmee kan het bedrijf halverwege het groeiseizoen al goede voorspellingen van de uiteindelijk gewasopbrengst maken. Eerder in het seizoen was de verwachte gewasopbrengst voor Zimbabwe nog gunstig, maar nu is deze benedengemiddeld. Mede door de gespannen politieke situatie in het land, de overdracht van landerijen en de terugtrekking van internationale steun kan de situatie zich ontwikkelen tot een zeer ernstige voedselcrisis.

Mirjam Leunissen