Een Amerikaanse satelliet heeft met een spectrometer een ozongat boven de Zuidpool ontdekt, dat groter is dan ooit eerder waargenomen.

Begin september lag boven de Zuidpool een ozongat, of beter gezegd een gebied met weinig ozon, driemaal zo groot als de Verenigde Staten. Met 28,3 miljoen vierkante kilometer vormt dit een nieuw record. Het vorige record, daterend uit september 1998, was 27,2 miljoen vierkante kilometer.

Alhoewel de omvang stabiel lijkt, dalen de ozonwaarden in het ‘gat’. De ozonlaag bevindt zich op een hoogte tussen tien en dertig kilometer van het aardoppervlak. Ozonmoleculen, bestaande uit drie zuurstofatomen, absorberen daar de schadelijke ultraviolette straling uit het zonlicht.

AI voorspelt het weer voor de komende twee weken
LEES OOK

AI voorspelt het weer voor de komende twee weken

Weersvoorspellingen gaan nu niet verder dan veertien dagen. Chiem van Straaten ontwikkelde met AI een preciezere methode om naderende hitte te voorspe ...

Volgens een zegsman van de NASA bevestigt de waarneming de kwetsbaarheid van de ozonlaag. Ondanks de maatregelen van de laatste decennia tegen ozonvernietigende gassen, bereiken voorheen vrijgekomen gassen nu pas de stratosfeer. Het zal nog tientallen jaren duren voordat het ozongat niet langer een jaarlijks terugkerend verschijnsel is.