Brussel (B) – Het eerste Belgische windmolenpark op zee zal worden gebouwd voor de kust van Knokke-Heist. In 2003 worden de eerste tien molens geïnstalleerd, vanaf 2004 volgen er nog eens veertig.


De Belgische elektriciteitsproducent Electrabel en het baggerbedrijf Jan De Nul zullen weldra het eerste windmolenpark in de Belgische Noordzee bouwen. Electrabel bestudeert al sinds 1998 de mogelijkheden voor de bouw van offshore windturbineparken en haalt met het 'Seanergy'-project als eerste een bouw- en exploitatievergunning binnen.
Als alles volgens plan verloopt zullen de eerste tien windmolens begin volgend jaar worden geïnstalleerd op de 'Vlakte van de Raan', zowat vijftien kilometer voor de kust van Knokke-Heist en op de grens van de Belgische en Nederlandse territoriale wateren. Een jaar later volgen er nog eens veertig windmolens, elk met een capaciteit van twee MegaWatt. Het hele park vergt een investering van 220 miljoen euro en eenmaal op volle capaciteit zal het park jaarlijks 300 miljoen kWh elektriciteit produceren. Dat stemt overeen met het verbruik van 85 000 gezinnen. Bovendien wordt jaarlijks 180.000 ton koolstofdioxide minder uitgestoten. Het windturbinepark heeft een oppervlakte van acht km2 en volgens Electrabel ligt het ruim buiten de gekende vogeltrekroutes en wordt de scheepvaart evenmin gehinderd.
Een gelijkaardig project om vijftig molens te plaatsen op de Wenduine-zandbank voor de kust van De Haan komt er voorlopig niet. Volgens de overheid zijn er onaanvaardbare effecten op de migratieroutes van beschermde zeevogelsoorten en wordt het zeegezicht te sterk aangetast omdat de dichtstbijzijnde turbine al op vijf kilometer van het strand staat. Bovendien verhoogt het windmolenpark het risico op scheepvaartongevallen waardoor bijkomende milieuschade kan optreden.

Peter Raeymaekers