Edwin Hubble, held van de sterrenkunde, censureerde het werk van Belgische astronoom Georges Lemaître voor zijn eigen meerdere eer en glorie, dat beweert de Zuid-Afrikaanse wiskundige en amateurhistoricus David Block.

Block beweert dat Hubble achter de censuring zit van een vertaling in het Engels van een Frans artikel van Lemaître. Het artikel beschrijft Hubbles wet en Hubbles constante en verscheen twee jaar voordat Hubble er zelf over publiceerde. De ontdekking van Hubbles wet en constante wordt beschouwd als het begin van de moderne sterrenkunde.

Het is al langer bekend dat Georges Lemaître eerder dan Edwin Hubble het bewijs vond voor de uitdijing van het universum. Ook verdachte wijzigingen in de Engelse vertaling zijn historici opgevallen. Block denkt dat Hubble achter de censuur zit en levert hiervoor indirect bewijs. Lees het hele verhaal op de nieuwssite van Nature.

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren
LEES OOK

Europees-Japanse satelliet gaat wolken onderzoeken om klimaatmodellen te verbeteren

Ondanks hun ogenschijnlijke alledaagsheid is er nog veel onbekend over wolken en hun invloed op ons klimaat. De Europees-Japanse Earthcaresatelliet mo ...