De ruimtetelescoop Hubble ‘kijkt’ dieper dan ooit. Het is voor het eerst dat er beelden zijn gemaakt van sterrenstelsels die meer dan 12 miljard lichtjaren van ons vandaan staan. 

Hubble Frontier Field Abell 2744 Bron: NASA/ESA
Hubble Frontier Field Abell 2744
Bron: NASA/ESA

De foto met het sterrenstelsel Abell 2744 op de voorgrond, toont enkele van de zwakste en jongste stelsels die ooit in de ruimte zijn gedetecteerd, zo meldt Nasa in een persverklaring.

De immense zwaartekrachtwerking van Abell 2744 werd gebruikt als een soort lens om de sterrenstelsels op de achtergrond te vergroten en helderder uit te laten komen. Vanwege de gravitatielenzen worden de stelsels zo’n tien tot twintig keer groter dan dat ze normaalgesproken zijn, hetzelfde geldt voor de helderheid. Hubble onthult daarmee zo’n 3.000 sterrenstelsels die zich op de achtergrond van Abell 2744 bevinden.

Staan er in 2025 weer mensen op de maan?
LEES OOK

Staan er in 2025 weer mensen op de maan?

Over twee jaar ­huppelen de astronauten van Artemis 3 over de maan, houdt NASA vol. Bewijst het recente succes van Artemis 1 dat die streefdatum toch ...

Hubble’s vergezichten in combinatie met beelden van Spitzer en Nasa’s Chandra X-ray Observatory worden gebruikt om nieuw licht te werpen op de oorsprong en evolutie van sterrenstelsels en hun bijbehorende zwarte gaten.