Amsterdam (NL) – Op 21 juni is het vijftig jaar geleden dat de eerste programmeerbare computer in Nederland in gebruik werd genomen.


In het bijzijn van de burgemeester van Amsterdam en de minister van Economische Zaken vond op zaterdag 21 juni 1952 in het Mathematisch Centrum (nu CWI) in Amsterdam een feestelijke onthulling plaats. De allereerste computer in Nederland, ARRA (Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam), was gereed voor gebruik. Ter illustratie van de capaciteiten van het apparaat liet men het een willekeurig getal genereren. Na dit voor die tijd rekenkundige hoogstandje werd van de ARRA verder niet veel meer vernomen.
Anderhalf jaar na zijn introductie maakte ARRA plaats voor een opvolger, ARRA II. Die draaide wel met succes. Zo voerde hij regelmatig berekeningen aan vliegtuigvleugels uit voor Fokker. Van de ARRA heeft weinig de tand des tijds doorstaan. Slechts enkele foto's en geluidfragmenten herinneren nog aan de illustere beginperiode van het computertijdperk in Nederland.

Dineke Botterweg, een van de rekenaarsters van het Mathematisch Centrum, bedient de ARRA.

Sabrine Caspers