Diemen (NL) – Het nieuwste computervirus verandert van naam en inhoud: de virusevolutie is begonnen.


SirCam is de naam, maar zo zal je het niet tegenkomen. Onder de naam van een persoonlijk bestand verspreidt het virus zich over de wereld, inmiddels al bij meer dan 200.000 computers. Het nestelt zich op de harde schijf en wist deze in zijn geheel op 16 oktober.
Eenmaal binnengedrongen zoekt het virus alle adresboeken en losse e-mailadressen die ooit zijn gebruikt. Vervolgens gaat het op zoek naar een willekeurig bestand in de map ‘Mijn Documenten’. Dit kan een plaatje zijn, maar ook een sollicitatiebrief of dagboekfragment. De naam van het gevonden document wordt gebruikt als de nieuwe naam voor het virus. SirCam maakt dan een mailtje aan met zijn nieuwe naam en kiest uit tenminste acht voorbedachte teksten een leuk verhaal. Het virus voegt zichzelf tot slot toe aan het gevonden bestand en stuurt zich vermomd mee naar iedereen in het adresboek.
Het succes van SirCam zit in het feit dat het via een bekend persoon iedere keer met een andere naam reist. Virussen in mensen en dieren gebruiken ook de truc van de nieuwe identiteit. Zij veranderen steeds van vorm en kunnen zich zelfs aanpassen aan de omgeving. Zo blijven ze onvindbaar. Computervirussen zoals SirCam lijken steeds meer op hun ziekteverwekkende collega's. Deze kunnen tijdens de replicatie evolueren tot een nieuw soort virus dat zijn eigen lot bepaalt.

Marijn Sandtke