Diemen (NL) – Razendsnel verspreidt zich een nieuw computervirus. Inmiddels staat het op twee in de top tien van virussen die Messagelabs bijhoudt. Van de meldingen komt 15% uit zowel Engeland als Italië, terwijl Nederland 11% voor zijn rekening neemt. Internetserviceprociders in de VS houden hun hart vast voor het moment dat de internetgebruikers daar massaal online gaan.


Het virus Bugbear.b is een variant van een oude bekende, Bugbear. Die heeft een half jaar geleden flink huisgehouden. Een probleem is dat dit nieuwe virus, of beter gezegd deze worm, vergezeld gaat van een keylogger, ofwel een programmaatje dat bijhoudt welke toetsen een internetgebruiker indrukt. Die gegevens verstuurt het over het internet, zodat een kwaadwillende zo wachtwoorden en creditcardgegevens kan achterhalen.

Inmiddels hebben zowel Messagelabs als McAfee het Bugbear.b-virus bestempeld als een hoog risico, zowel voor thuisgebruikers als zakelijke gebruikers. Het virus, ontdekt op 6 juni 2003, zit als een attachment aan een mail vast en heeft een formaat van 72.192 bytes.

Erick Vermeulen