Marsrover Curiosity heeft een indrukwekkende reeks foto’s gemaakt van een zonsverduistering op Mars. Op de foto’s is te zien hoe de maan Phobos aan de zon voorbij trekt en zo een flinke schaduw werpt.

Phobos verduistert een deel van de zon. Bron: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/Texas A&M Univ.
Phobos verduistert een deel van de zon.
Bron: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/Texas A&M Univ.

De beelden zijn de scherpste opnamen ooit van zonsverduistering op de rode planeet. Curiosity maakte de beelden met zijn mastcamera op 17 augustus 2013, op zijn 369ste werkdag op Mars. Tussen de opnamen zit steeds drie seconden. Curiosity heeft nog meer beelden gemaakt maar die zijn nog niet vrijgegeven. Nasa oppert dat ze deze beelden wellicht als filmpje zullen onthullen.

Phobos is te klein om het hele zonoppervlak te verstoppen, wat een zogeheten ringvormige zonsverduistering opleverde. Toch is Phobos hier relatief groot – op het moment dat Curiosity het kiekje schoot, was de afstand tussen de maan en de rover minimaal. ‘Dit is het dichtste bij een totale zonsverduistering die je ooit op Mars zal zien’, zegt Nasa’s mastcamera-expert Mark Lemmon in een persverklaring.

Sterrenkundige Yamila Miguel: ‘Ik verbind onze kennis van het zonnestelsel met exoplanetenonderzoek’
LEES OOK

Sterrenkundige Yamila Miguel: ‘Ik verbind onze kennis van het zonnestelsel met exoplanetenonderzoek’

Welke moleculen zweven er rond in de atmosferen van planeten rond verre sterren? En hoe ziet het binnenste van onze ‘eigen’ Jupiter eruit? Met die ...

De foto’s leveren ook nieuwe kennis op. Nasa probeert de banen van de manen van Mars (Phobos en Deimos) beter te doorgronden. Phobos stond op de foto’s twee tot drie kilometer dichter bij het midden van de zon dan de wetenschappers hadden verwacht.