Sluit je ene neusgat, doe het spuitje in de ander, en sprayen maar. Het lijkt misschien de enige juiste manier om neusspray te gebruiken. Toch is een andere methode mogelijk beter, zegt Saikat Basu, expert vloeistofdynamica aan de staatsuniversiteit van South Dakota.
Dit volgt uit een computermodel dat laat zien hoe aerosolen de neus binnenkomen en de nasopharynx bereiken. Dit is de holte aan het begin van je keel waar de twee luchtstromen van de neus samenkomen. Vaak is dit de bestemming van medicijnen tegen luchtweginfecties.
In plaats van de traditionele neusspraymethode, is het misschien beter om de spray horizontaal in je neusgat te steken, met een kleine hoek richting je wang, vertelt Basu.
Onze emotionele relatie met kanker is aan herziening toe
Kanker is al tientallen jaren een van de meest gevreesde ziekten ter wereld. Maar deze ‘kankerfobie’ staat niet meer in v ...
Om te bekijken wat er onderweg naar de nasopharynx met een aerosol gebeurt, maakte Basu driedimensionale scans van neuzen. Deze plaatste hij vervolgens in een computermodel dat luchtstromen simuleert.
Volgens dat model zou horizontaal sproeien het aantal aerosolen dat de nasopharynx bereikt met een factor honderd verhogen. Hij presenteerde het werk in november op een bijeenkomst van de American Physical Society.
Voorbij het doel vliegen
Basu’s verklaring is dat door horizontaal te sprayen de druppeltjes ontsnappen aan de sterke luchtstroom van de ademhaling tijdens of na het toedienen van de spray. Door deze luchtstroom vliegen de druppeltjes voorbij de nasopharynx naar de keel en longen. ‘Als je je op de bovenste luchtwegen richt, is de luchtstroom niet de beste manier om de medicijnen te transporteren’, zegt hij.
Hij is van plan zijn conclusies te checken op fysieke, 3D-modellen van neuzen en vervolgens ook bij mensen. Dergelijke experimenten kunnen ook leiden tot verbeteringen in het ontwerp van neussprayspuitjes, bijvoorbeeld door de optimale druppelgrootte te vinden.
‘Basu’s onderzoek lijkt een eenvoudige, goedkope oplossing te bieden om de aflevering van medicijnen in de nasopharynx drastisch te verhogen’, zegt Worth Longest, aerosolen-onderzoeker aan de Virginia Commonwealth University.
Totdat experimenten met echte neuzen zijn resultaten bevestigen, geeft Basu niemand het advies om de instructies die bij neussprays worden geleverd te negeren. ‘Ik heb die autoriteit niet – maar in mijn persoonlijke leven probeer ik neusspray in deze richting aan te brengen’, zegt hij.