Theoretisch fysicus en spinozapremiewinnaar Erik Verlinde gelooft niet in de oerknal. Zijn eigen zwaartekrachtstheorie biedt een wetenschappelijk alternatief.

Erik Verlinde
Erik Verlinde

‘Ik geloof veel van de huidige kosmologie niet’, vertelt Erik Verlinde (Universiteit van Amsterdam). Eén van de problemen doemt voor hem op in het natuurkundig principe van energiebehoud.

Uitleggen
‘Ik geloof daar nog steeds in – iets dat in de kosmologische modellen nu onhoudbaar is’, legt hij uit. ‘Als je heelal groeit maar wel één constante energiedichtheid heeft, komt er dus steeds energie bij. Niemand kan mij uitleggen waar die energie vandaan komt.’

Deeltjesfysicus Dylan van Arneman: ‘Ik ben op zoek naar iets wat misschien niet bestaat’
LEES OOK

Deeltjesfysicus Dylan van Arneman: ‘Ik ben op zoek naar iets wat misschien niet bestaat’

Dylan van Arneman verruilt een paar keer per jaar zijn werkkamer op het Science Park in de Watergraafsmeer voor de ondergrond ...

Hetzelfde
Verlinde vermoedt dat ruimte, tijd en materie allemaal hetzelfde zijn. ‘Ze bestaan stuk voor stuk uit dezelfde bouwstenen’, meent hij. ‘Het ontstaan van het heelal is volgens mij daarom gewoon een kwestie van hoe typen energie in elkaar overgaan.’

Dit bericht is een voorpublicatie uit 'Elastisch Universum', het boek dat New Scientist-redacteur George van Hal schreef over de ideeën van Erik Verlinde. Bestel nu in onze webshop (€ 7,95)
In Elastisch Universum worden de baanbrekende ideeën van Verlinde toegankelijk toegelicht. Bestel nu in onze webshop (€ 7,95).

Publicatie
Verlinde hoopt binnenkort zijn ideeën op een rijtje te zetten in een nieuwe publicatie. Wanneer we die precies kunnen verwachten is echter ‘moeilijk te voorspellen’. ‘Ik wacht liever nog even met opschrijven dan dat ik een week later denk: ‘Oh nee, dat had er nog bij gemoeten!”

Lees meer over de theorie van Erik Verlinde in het uitgebreide interview in het januarinummer van NWT Magazine (nu in de winkel).