Diepzee-octopussen blijken de langst broedende dieren ter wereld te zijn. De vrouwtjesoctopus broedt in een periode van 4,5 jaar haar eitjes uit, en blijft al die tijd zonder voedsel op het nest.
Moeder-octopussen van de soort Graneledone boreopacifica broeden 4,5 jaar op hun eitjes. Ze zijn daarmee de langst broedende dieren ter wereld. Dat schrijven biologen van het Monterey Bay Aquarium Research (MBARI) deze week in het vakblad PLOS ONE.
Wat maakt iemands gezicht aantrekkelijk? ‘Mannen overschatten zichzelf’
Psychologe Iliana Samara onderzocht hoe romantische aantrekkingskracht onze aandacht en waarneming beïnvloedt. ‘Blijkbaar ...
Octopussen planten zich in hun leven één keer voort. Als het vrouwtje haar eieren heeft gelegd, beschermt ze die totdat ze uitkomen. In die periode eet de vrouwtjesoctopus niet of nauwelijks, en blijft ze constant op haar nest. In ondiep water duurt de broedperiode tussen de een en drie maanden. Of diepzee-octopussen er dezelfde gewoontes op nahouden was tot nu toe nog niet bekend.
Tijdens een onderzoek naar het diepzeeleven van de Californische Monterey Bay in mei 2007, zagen de onderzoekers bij toeval de diepzee-octopus Graneledone boreopacifica bij een richel van een onderzeese kloof. Op 1,4 kilometer diepte had die octopus in die kloof haar eitjes gelegd. Vanwege haar plotselinge verschijning, besloten de biologen de broedperiode van de octopus te meten.
Gedurende 4,5 jaar doken de onderzoekers achttien keer naar de plek waar ze de octopus ontdekten. Elke keer zat het dier er nog, herkenbaar aan een litteken op een van haar tentakels.
De onderzoekers zagen ook dat, net als bij andere octopussoorten, de diepzee-octopus niets at gedurende de broedperiode. Het dier negeerde krabben en garnalen die langs haar nestplaats zwommen, tenzij ze in de buurt van de eieren kwamen.
In september 2011 zagen de onderzoekers de octopus voor het laatst. Daarna ontdekten ze alleen de aanwezigheid van lege, achtergelaten eierschalen.
Waarschijnlijk is de broedperiode van Graneledone boreopacifica zo lang vanwege de koude temperaturen in de diepzee. De onderzoekers lieten met andere onderzoeksgegevens zien dat hoe hoger de watertemperatuur is, hoe minder tijd de baby-octopusjes nodig hebben om te ontwikkelen.
Vanwege de lange broedperiode, vermoeden de onderzoekers dat de diepzee-octopus Graneledone boreopacifica de langstlevende octopussoort is. Normaal gesproken neemt de broedtijd bij octopussen ongeveer een kwart van hun leven in beslag. Dat betekent dat Graneledone boreopacifica meer dan 20 jaar oud kan worden. Dat is bijzonder oud voor een octopus. Andere octopussoorten worden over het algemeen niet ouder dan een jaar of twee.
Lees ook: