Londen (GB) – Volgende maand gaat The Wavefinder in de aanbieding. Een digitale antenne voor digitale radio.


The Wavefinder is een antenne die digitale radiosignalen ontvangt. Je kunt hem direct op je computer aansluiten waardoor je op een digitaal radiostation kunt afstemmen. Het beeldscherm geeft de radiostations weer als icoontjes, die na aanklikken het geluid produceren. Je kunt zien wie er speelt, van welk album het nummer afkomt, wat het volgende nummer is en andere ‘program associated data’ (PAD). Gebruikers kunnen het signaal ook omzetten in MP3-formaat en opslaan op de harde schijf.
Je plugt de antenne gewoon aan de achterkant van de computer in. Hij bestaat uit een radiotuner en een digitale-signaalprocessor. De digitale signalen die de antenne ontvangt zijn vergelijkbaar met de signalen die gsm gebruikt. De antenne bewerkt alvast 70 procent van de inkomende signalen. De rest van de inkomende signalen zijn voor de processor van de PC. Omdat de processor van de PC een klein gedeelte van de signalen omzet, is er nauwelijks storing. Een ander voordeel is dat je ook met een oudere trage computer kunt afstemmen op je favoriete radiostation.
De BBC begon vijf jaar geleden als eerste met het uitzenden van digitale radio. Sindsdien volgde diverse commerciële stations. Omdat digitale informatie (zoals adressen voor websites of zelfs complete html-pagina’s) ook uitgezonden kan worden, test BBC nu de transmissie van nieuwspagina’s online via de digitale radio. De wavefinder, verkocht door het Britse bedrijf Psion, kost rond de 420 euro. Dit is bijna de helft van de prijs van een digitaleradiotuner. Hopelijk gaan met dit ‘koopje’ meer mensen gebruik maken van digitale radio.

Ingrid van Vilsteren