Sommige internetpagina’s leveren voer voor de hersenen. Veel voedingsproducten gebruik je in de keuken, zonder te weten hoe het wordt gemaakt. Op de pagina van voedselnet staat bijvoorbeeld uitleg over het productieproces van drop en azijn. Over alle denkbare voedingsmiddelen staat op internet wel iets over de invloed op de gezondheid, bederf en conservering.


Dé site over voeding
Veel gestelde vragen over voedsel
Vitaminen en mineralen
Koffiebranden
Zelf bier brouwen
Insecten eten
Wetenschap en chocola(kies health & science)
Voedingswetenschap

Irene Husmann

Gouden boontjes – Interactieve programma’s op internet

Op het wereldwijde web kun je experimenteren met interactieve programma’s geschreven in de programmeertalen Java of Javascript, vaak aangeduid met Java Beans. In ‘Gouden boontjes’ tonen we elke maand een mooie toepassing.


Voor de liefhebber van interstellair stof en puin, vormt de baansimulator die het Jet Propulsion Laboratory van NASA op haar site heeft gezet, een aantrekkelijk Java-programma. Voer de naam in van een asteroïde en het programma toont de baan van het betreffende hemellichaam. Via het eenvoudige besturingsmenu kun je bepalen voor welke datum het programma de positie van planeten en asteroïden moet berekenen, of de trajecten als een filmpje laten afspelen. We hebben de dit jaar naar Gerard ’t Hooft genoemde asteroïde opgezocht (nummer 9491) Andere interessante namen: Jan Hendrik Oort (1691 ), Martin Veltman (nummer 9492), Vincent Icke (7508), Carl Koppeschaar (7973). Een aparte lijst vermeldt een paar honderd hemellichamen met een vervaarlijke baan: komen die ooit te dicht bij de Aarde?

De Java-simulatie van asteroïdenbanen