Amsterdam (NL) – Na maanden vol geruchten is eindelijk de nieuwste versie van het internetprogramma icq verschenen. Icq2000a is verkrijgbaar via de site web.icq.com.


Icq, ofwel I-seek-you, is een van de meest populaire internetprogramma's. Terwijl je online bent, informeert het programma je als vrienden en bekenden ook het net opgaan.

'Oh Oh', klinkt het uit de speakers. In het pop-up-scherm zie ik dat Peter P. in Bulgarije actief is. Onlangs wisselden we via een nieuwsgroep icq-nummers uit. Ik stuur hem een kort tekstbericht, en na enige discussie over een grafisch probleem, send ik hem direct via icq een afbeelding. Vijf minuten laten meldt hij me de oplossing. Tegelijktertijd is Cees in Rotterdam online. Ik spreek een boodschap in de microfoon in, en stuur hem die via icq.

Wereldwijd zijn er meer dan zeventig miljoen icq-gebruikers. Halverwege de jaren negentig is dit populaire communicatieprogramma ontwikkeld door vier studenten van de Jewish University in Israël. Ze trokken naar Silicon Valley, richtten het bedrijf Mirabilis op en vervolmaakten het. Binnen een jaar waren er al twee miljoen gebruikers. Medio 1998 verkochten ze icq voor een enorm bedrag aan America On-Line (AOL), dat daarop het bedrijf ICQ Inc. oprichtte. De vrees van de icq-gemeenschap voor extra kosten – tot dan toe was het programma altijd freeware, ofwel gratis – blijkt tot nog toe ongegrond. Ook de nieuwste versie kun je zonder problemen gratis downloaden. Wel werkt AOL samen met commerciële partijen, zoals Net2Phone (internettelefonie) en de verkoopsite e-Bay.

Monopolie
Er is nog steeds een strijd rond de instant-messengers. AOL's Instant Messenger en icq zijn de meest succesvolle. Toen Microsoft de MSN Messenger zo aanpaste dat die kon communiceren met die van AOL, greep AOL snel in en paste het zijn software aan. Mogelijk volgen er binnenkort stappen tegen AOL, nu concurrenten het bedrijf beschuldigen van een machtsmonopolie.
Naast de MSN Messenger zijn er onder meer Yahoo, Odigo en AOL's Instant Messenger. Een uniform systeem, zodat gebruikers van diverse messengers met elkaar kunnen communiceren, is er nog niet. De Internet Engineering Task Force onderneemt stappen om tot een standaard te komen.
Evenals de vorige versie, icq99b, is ook de nieuwste versie van icq een bèta, ofwel een programma dat in ontwikkeling is. Over enkele maanden volgt de volgende versie, icq2000b. De mogelijkheden van instantmessengers nemen alsmaar toe, met tal van multimediale opties. Je kunt bij icq een homepage instellen met algemene informatie, waar mensen kunnen zien of je online bent. Er zit nu ook een antwoordservice in het programma. Een beschermende firewall tussen je computer en de rest van internet vormt voor icq geen onoverkomelijke hindernis meer. Gelukkig kun je, wil je het overzichtelijk houden, onnodige opties uitschakelen.

Erick VermeulenProgramma Internetadres Besturingssysteem
ICQ web.icq.com Windows,Java, Macintosh, Palm, Linux
AOL Instant Messenger (AIM) www.aol.com Windows, Macintosh
ATT I M Here www.att.net Windows
MSN Messenger messenger.msn.com Windows, Macintosh
Odigo www.odigo.com Windows
Yahoo! Messenger messenger.yahoo.com Windows, Macintosh, Palm, Java, mobiele telefoon
Nokmessenger www.noknok.nl Windows
PowWow www.powwow.com Windows