Aan de hand van DNA-analyse van eeuwenoude botten weten Russische archeologen de rituelen van een stam uit de bergachtige streken van Zuid-Siberië te ontrafelen.

In de bergen van de Altai Republiek in het midden van Rusland vonden archeologen bij een opgraving van een oude nederzetting de botten van pasgeboren baby’s . Met de hulp van moleculair biologen herleidden ze de traditionele gebruiken van de stam.

De Altai Republiek ligt zo’n 450 km ten zuidoosten van de Russische stad Novosibirsk en grenst aan Kazachstan, China en Mongolië. De bergachtige republiek telt ruim 205.000 inwoners in een gebied met meer dan tweemaal de oppervlakte van Nederland. Al duizenden jaren zwerven nomadenstammen over de kale vlakten en door de bergen van Altai.

Zomers warmen sneller op dan winters
LEES OOK

Zomers warmen sneller op dan winters

Als het klimaat verder opwarmt, zullen de zomers waarschijnlijk sneller opwarmen dan de winters. Dat blijkt uit onderzoek naar schelpen.

Meisjesmoord

Teamleider Andrei Poltoreus en zijn collega’s van het Instituut voor Moleculaire Biologie analyseerden het eeuwenoude DNA in de botten en wisten onder andere het geslacht van de baby’s vast te stellen. De wetenschappers boorden kleine gaatjes in de botten en verzamelden het schaafsel. Ze isoleerden het DNA uit de cellen in het schaafsel en vermenigvuldigden het vervolgens. Om het geslacht van de baby’s vast te stellen, zochten de onderzoekers in het DNA de genen voor het eiwit amylogenine op. Op het X-chromosoom is dit gen korter dan op het Y-chromosoom (106 om 112 basen). De Russen vonden bij hun analyse alleen de korte genen. “Alle kinderen waren van het vrouwelijk geslacht,” concludeert Yevgeni Kulikov, medewerker van het project. “Daarnaast behoorden de baby’s tot dezelfde ethnische groep. Blijkbaar vermoordde de stam pasgeboren meisjes als ritueel.”

Sabrine Caspers