Onderzoekers kunnen uit DNA achterhalen hoe het gezicht van de DNA-eigenaar eruit ziet. De methode kan onder andere van pas komen bij het oplossen van misdaden.

Met behulp van je DNA kunnen de onderzoekers de gelaatstrekken, de mate van vrouwelijkheid en de etnische karakteristieken van je gezicht bepalen. Om tot hun ‘DNA-regels’ te komen, brachten onderzoekers zowel de gezichten als het genetisch materiaal van zeshonderd proefpersonen met verschillende etnische achtergronden nauwkeurig in kaart.

Van DNA naar gezicht
De onderzoekers maakten eerst 3D-beelden van de gezichten. Vervolgens gebruikten ze statistiek om het verband tussen de gezichtsvorm en de invloed van het geslacht, familieachtergrond en de genen te begrijpen. Ze keken bijvoorbeeld naar genen die de vorm van de mond, de botten rondom de ogen en de vorm van de schedel bepalen. In totaal wisten zij vierentwintig gezichtsvarianten te onderscheiden aan de hand van twintig verschillende genen.

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...

Gelaatsverschillen afhankelijk van etniciteit. Bron: PLOS One
Van DNA tot gezicht. De onderzoekers bepaalden onder andere gelaatsverschillen afhankelijk van etniciteit. Bron: PLOS One

DNA-CSI
Met hun werk hopen de onderzoekers bijvoorbeeld het gezicht van een ouder te kunnen achterhalen aan de hand van het DNA van een kind. Ook zou de politie DNA kunnen gebruiken om een levensechte ‘compositietekening’ van een dader te maken. ‘Ik denk dat het nog vijf tot tien jaar duurt voordat we echt een gezicht met de computer kunnen voorspellen’, verklaarde onderzoeksleider Peter Claes aan onze Engelse collega’s. De eerste testfase is echter al ingegaan: de autoriteiten van Pennsylvania hebben een cold case heropent. Zij proberen, in overleg met de onderzoekers, de DNA-techniek te gebruiken om de dader van een verkrachtingszaak een gezicht te geven.

De onderzoekers publiceerden hun onderzoek in PLOS Genetics.

Lees ook: