De beveiliging van auto’s met contactloze sleutels blijkt met eenvoudige middelen te omzeilen. Onderzoekers zijn erin geslaagd het portier te openen en de motor te starten zonder over de sleutel te beschikken.

De elektrotechnici van de Zwitserse Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) Zürich maken gebruik van het zwakke signaal dat de auto continu uitzendt. De sleutel of keycard van de eigenaar moet dit detecteren en geeft vervolgens het commando om het portier te ontgrendelen. Dit signaal van sleutel naar auto blijkt tot wel 100 m ver te reiken. Het doel van autokrakers is om het continue signaal, dat echter maar tot enkele meters van de auto meetbaar is, door te geven tot vlakbij waar de sleutel zich bevindt. Dit doen de onderzoekers door een antenne bij de auto te plaatsen en een andere ongemerkt vlakbij de sleutel te brengen.

Voor deze optie was hooguit zevenhonderd euro aan materiaal nodig. Deze vorm van diefstal zal voor veel autodieven te technisch zijn, maar heeft als voordeel dat er nauwelijks sporen achterblijven.

'AI-onderzoekers zijn net middeleeuwse alchemisten'
LEES OOK

'AI-onderzoekers zijn net middeleeuwse alchemisten'

Informaticus Frank van Harmelen is optimistisch over de toekomst van AI, maar vindt wel dat we ­duidelijke grenzen moeten stellen.

Volgens de elektrotechnici kunnen auto-eigenaren het beste hun keycard elektrisch afschermen wanneer ze hem niet gebruiken. ‘Fabrikanten zouden de keycard moeten voorzien van een aan- en uitknop’, stelt projectleider prof.dr. Srdjan Capkun van de ETH Zürich. ‘Maar dat doet wel afbreuk aan het gemak van een draadloze sleutel.’