Leiden (NL) – Het museum Naturalis haalt een bijzonder groot exemplaar van het zeldzame en uiterst kwetsbare mineraal krokoiet heelhuids naar Nederland.


Tijdens een verzamelreis stuitte Hanco Zwaan, conservator mineralogie van het Leidse museum Naturalis, in de Adelainemijn in Tasmanië op een bijzonder groot exemplaar krokoiet. Na veel gepeins bedacht hij een manier om het kwetsbare mineraal veilig in Nederland te krijgen: in een bak waspoeder.
Krokoiet is een erg gevoelig mineraal. Bij aanraking kan het zo uit elkaar vallen. Het is daarom extra opvallend dat het exemplaar van Zwaan nog helemaal intact is en daarbij opvallend groot, tien bij vijftien centimeter. Krokoiet groeit in de barsten en openingen in de wanden van zilver- en loodmijnen. Het bestaat uit de atomen lood (Pb), chroom (Cr) en zuurstof (O). Deze komen in een verhouding van 1:1:4 (PbCrO4) voor in de fel oranje tot rood gekleurde krokoietkristallen.

Het krokoiet is na enkele wasbeurten niet meer vervuild met waspoeder.


Het heeft heel wat hoofdbrekens gekost om het krokoiet ongeschonden naar Naturalis te krijgen. De oplossing diende zich aan in de vorm van waspoeder. Gelegen in een bak met waspoeder, dat de schokbestendigheid bevorderd, vervoerde Zwaan het krokoiet gedurende de hele vliegreis op schoot. Zonder beschadigingen arriveerde het mineraal in Leiden. Nu is het mineraal tot en met 10 juni te bezichtigen in Naturalis. Hierna verdwijnt het voor onbepaalde tijd, in gunstige klimaatomstandigheden, achter de gesloten deuren van de collectietoren.

Ellen Althuizen