Heerlen (NL) – DSM looft prijzen uit voor de mooiste dromen van zijn medewerkers.


In het kader van het honderdjarig bestaan van DSM organiseerde het chemische bedrijf een wedstrijd waarin medewerkers een plan opstelden om hun talenten in te zetten voor de samenleving en de omgeving waarin zij wonen. Binnenkort reikt het concern prijzen uit voor de mooiste van de meer dan zevenhonderd ingezonden dromen.
De ingezonden ideeën komen uit dertig landen en zijn erg divers. Een aantal mensen vindt dat DSM een scheikundedoos voorzien van een experimenteerset en een instructieboekje moet ontwikkelen om schoolkinderen te laten ervaren hoe leuk exacte wetenschappen zijn. Anderen zoeken het iets verder van huis, en komen bijvoorbeeld met een simpele maar doeltreffende methode om water in ontwikkelingslanden te zuiveren met membraantechnologie (zie ook N&T oktober 2002, pag. 52-53). Dergelijke membranen worden al gebruikt. De inzenders willen ze echter in simpelere uitvoeringen maken zodat ze ook voor ontwikkelingslanden betaalbaar zijn.
Andere ideeën behelzen bijvoorbeeld het produceren van een goedkoop geneesmiddel tegen malaria, het verschepen en opnieuw gebruiken van tweedehands fietsen in Afrika, de ontwikkeling van zogenaamde 'solar cookers' – een goed geïsoleerde, zwarte doos met een glazen deksel, die door zonlicht tot 1700C kan opwarmen – of het uitzenden van gepensioneerde managers naar ontwikkelingslanden om daar hun kennis in te zetten.
Voor de drie beste ideeën stelt DSM een geldbedrag beschikbaar waarmee het bedrijf in samenwerking met de inzenders de droom gaat uitvoeren.


Sonja Jacobs