Leiden (NL) – Biotechnologiebedrijf Crucell gaat in samenwerking met het National Institutes of Health in de VS een ebolavaccin ontwikkelen.


Ebola vormt een van de meest gevreesde ziekten. Epidemieën in diverse Afrikaanse landen kenden de afgelopen jaren honderden slachtoffers. Een vaccin bestaat er nog niet. Het Amerikaanse instituut National Institutes of Health, wereldwijd een van de voornaamste medische onderzoeksinstituten, gaat nu samen met het Leidse Crucell een vaccin ontwikkelen.
Crucell is een specialist in de ontwikkeling van antistoffen en vaccins met speciale cellijnen. Crucell werkt aan antistoffen tegen bijvoorbeeld griep en diverse vormen van kanker. Voor een vaccin tegen ebola leveren Amerikaanse onderzoekers hun ervaring met de ontwikkeling van een soort ebolavaccin dat werkt bij apen.
Crucell heeft bij de nu gesloten overeenkomst de optie voor de exclusieve wereldwijde commercialiseringsrechten voor het ebolavaccin. De Amerikaanse interesse voor een vaccin lijkt ook ingegeven door de angst dat het virus kan worden gebruikt bij biologische oorlogsvoering.

Erick Vermeulen