Twee astronauten bereiden zich voor op een extra lang verblijf in het International Space Station (ISS). Vandaag vertrekken ze voor de eerste missie die een jaar lang zal duren.

Het international Space Station waar de astronauten de komende tijd zullen verblijven Foto: Wikimedia
Het international Space Station waar de astronauten de komende tijd zullen verblijven
Foto: Wikimedia

De normale periode dat astronauten op ISS zijn is een half jaar. Door deze missie kan worden bestudeerd wat de langetermijneffecten zijn van ruimtevluchten. Die informatie is essentieel als mensen ooit naar Mars zullen vertrekken.

Tweelingbroer

Scott Kelly van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa en Mikhail Kornienko en Gennady Padalka van het Russische Roskosmos stappen samen aan boord van een Sojoez-ruimtecapsule. Ze verlaten de aarde vanaf het Baikonur kosmodroom in Kazachstan. Kelly en Kornienko zullen een jaar op het station verblijven, Padalka gaat na een half jaar weer richting huis.

Dossier: het raadsel mens
LEES OOK

Dossier: het raadsel mens

Ons lichaam bevat flink wat raadsels. We onderzoeken daar de verbazingwekkendste van en bespreken de bijzondere inzichten waar ze toe leiden.

Toevallig heeft Kelly een eeneiig tweelingbroer, Mark, die ook astronaut is. Maar Mark zal het komende jaar vaste grond onder de voeten houden. De Nasa wil gegevens over de gezondheid van de tweeling vergelijken en zo onderzoeken wat het effect van een ruimtevlucht is.

Record

Volgens de relativiteitstheorie van Einstein, die zegt dat een reiziger in een snel verplaatsend ruimteschip minder veroudert dan iemand op aarde, zal Scott Kelly 10 milliseconden jonger zijn als hij terugkeert aan het einde van het jaar. Maar dit verschil is zo klein dat het niet te meten is.

Kelly en Kornienko gaan met hun reis niet het record verbreken van het langste onafgebroken verblijf in de ruimte. Dat staat op naam van Valeri Poluakoc, die in de jaren negentig bijna 440 dagen aan boord verbleef van het ruimtestation Mir.

Omdat de onderzoekers die de astronauten bestuderen nu gebruik kunnen maken van moderne technieken zoals microbioomanalyse, kunnen we toch meer te weten komen over de effecten van lange ruimtereizen.

Bekijk de livestream hier.

Lees ook: