Met nieuwe radiotechnologie wordt het mogelijk om miljoenen apparaten die zeer weinig stroom en data gebruiken, kostenefficiënt te verbinden met internet. De revolutie van het Internet der Dingen staat voor de deur.

In de toekomst krijg je een seintje als je bootje dreigt te zinken Foto: Kylie and Rob
Je zinkende bootje geeft je in de toekomst een seintje voordat het te laat is.
Foto: Kylie and Rob

Jaarlijks zinken ongeveer 700 onbemande bootjes in de grachten van Amsterdam. Die bootwrakken veroorzaken schade aan walmuren en woonboten. Toezichthouder Waternet beplakte de bootjes tot nu toe met waarschuwingsvignetten. De eigenaar krijgt dan nog twee weken de tijd om de boot te hozen of te verwijderen.

Maar het kan veel makkelijker: met een sensor die de eigenaar tijdig waarschuwt als de boot dreigt te zinken. En sinds kort is het ook nog eens eenvoudiger geworden voor die sensoren om te communiceren met het thuisfront. Amsterdam heeft namelijk een eigen netwerk voor het Internet der Dingen, gebaseerd op het zogenoemde LoRa-netwerk (Long Range Radio). Het bereik is zo’n tien kilometer.

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

Update

Apparaten die met elkaar communiceren bestaan al veel langer, maar zijn meestal aangewezen op de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Dat is niet zo’n ramp als een apparaat eens per week een statusupdate stuurt, maar sensoren die continu gegevens doorseinen, bijvoorbeeld om aardbevingen te registreren, worden op deze manier wel erg duur in het gebruik. Dat terwijl in veel gevallen een klein bericht volstaat om te weten hoe het gesteld is met bijvoorbeeld het welzijn van melkkoeien, het verzadigingsniveau van dijken of een vuilniscontainer die geleegd moet worden.

radio-tower-167485_960_720
Internetondernemer Wienke Giezeman wist tien bedrijven binnen zes weken te overtuigen om voor duizend euro een zendmast te plaatsen.

LoRa biedt uitkomst voor miljoenen apparaten die zeer weinig stroom en data gebruiken en kostenefficiënt met internet verbonden moeten worden. ‘Een vliegwiel voor Internet of Things’ noemt KPN het netwerk dat het telecombedrijf onlangs heeft uitgerold in Den Haag en Rotterdam. Volgend jaar al volgt een landelijke dekking. Daarvoor worden duizend bestaande mobiele opstelpunten voorzien van de LoRa-technologie.

Zendmast

Saillant detail is dat KPN niet verantwoordelijk is voor het Lora-netwerk in Amsterdam. Dat kwam er in luttele weken dankzij de inzet van internetondernemer Wienke Giezeman. Die heeft in nauwelijks zes weken tijd tien bedrijven weten te overtuigen om voor duizend euro een zendmast te plaatsen. Tot de deelnemers behoren onder meer KPMG, Deloitte en The Next Web.

Inmiddels is het concept ook uitgerold in de stad Groningen en volgen meer steden in binnen- en buitenland. Giezeman, CEO van internetbedrijf The Smiths, heeft via Kickstarter voldoende geld opgehaald om een goedkopere antenne van 200 euro te ontwikkelen. Op die manier zouden steden nog veel sneller kunnen worden aangesloten.

Gratis

9789046813881-chris-anderson-makers-178
Leestip: In Makers vertelt Chris Anderson hoe het internet tot een nieuwe industriële revolutie heeft geleid. Bestel het boek in onze webshop.

Omdat deelnemers zelf financieel bijdragen aan het netwerk, is het gebruik vooralsnog gratis. De initiatiefnemers hopen dat er op deze manier enorm veel toepassingen zullen worden ontwikkeld. Groningse boeren moeten bijvoorbeeld nu nog regelmatig het land op om monsters te nemen. Binnenkort steken ze een sonde in de grond die automatisch statussen rapporteert.

Voor het gebruik van het KPN netwerk moet wel worden betaald. Maar dat biedt dan ook meer mogelijkheden voor grote bedrijven die hoge eisen stellen. Het LoRa-netwerk van KPN is redundant en maakt gebruik van meerdere datacenters, waardoor het netwerk beschermd is tegen lokale storingen. Verder zijn de LoRa-data van begin tot eind versleuteld, waardoor de privacy gewaarborgd is.

Pratende apparaten

LoRa zelf is overigens gebaseerd op een open standaard LoRaWAN en is makkelijk te adopteren in apparatuur. Om die reden maakt KPN deel uit van de LoRA Alliance, waaraan ook vooraanstaande bedrijven als Semtech, Cisco, Actility, Proximus en Swisscom deelnemen. Het idee is dat in de toekomst alle LoRa-apparaten over de hele wereld op dezelfde manier met elkaar kunnen ‘praten’.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees ook: