Diemen (NL) – Amerikaanse soldaten in oorlogsgebieden krijgen wellicht spoedig hulp van een op afstand bestuurbaar vliegtuigje met ogen.


Je leidt een peloton van nerveuze soldaten door de dichtbegroeide gebieden ergens in de Balkan. Het bergterrein zorgt voor storingen op de radio. In de verte beweegt wat: zijn het vijanden of niet? En om hoeveel mensen gaat het? Op zo’n moment haal je het minivliegtuig ‘Dragon Eye’ tevoorschijn. Hij verkent het verdachte gebied met een camera. Op de grond bekijk je de opgenomen beelden en stuur je het vliegtuigje richting verdachte plekken.
De Verenigde Staten willen troepen in de frontlinie uitrusten met het in een rugzak vervoerbare luchtvaartuig. Het is klein, herbruikbaar en zelfstandig. Het draagbare controlestation heeft veel weg van een uit de kluiten gewassen laptop en voor slechte weersomstandigheden is het zelfs uitgerust met water- en stofwerende software.
Dragon Eye bestaat uit licht balsahout en synthetische materialen. Elk voertuig heeft een paar elektrische motoren die op batterijen draaien. Deze genereren een snelheid van zo’n 64 kilometer per uur gedurende dertig tot zestig minuten, afhankelijk van het type batterij. De batterijen verzorgen ook de stroomvoorziening van de autopiloot, de camera en de verbinding met het grondstation. Zo komen de beelden op het grondstation binnen en kan de bestuurder hierop inspelen.
De prototypen zijn inmiddels al goedgekeurd. De marine zoekt nu een bedrijf dat op grotere schaal de vaartuigjes kan produceren. Vervolgens zullen de troepen in oorlogsgebieden de vliegtuigjes opgestuurd krijgen. Zo blijft oorlog kinderspel.

Ellen Althuizen