Diemen (NL) – De Mars Odyssey heeft de eerste opname van de rode planeet naar de Aarde gezonden.


De ruimtevaartdeskundigen van het Jet Propulsion Laboratory kunnen opgelucht ademhalen. Nadat vorige week het ruimtevaartuig Mars Odyssey volgens planning een cirkelbaan rondom Mars innam, heeft het toestel nu een geslaagde foto naar de Aarde gestuurd. Vol vertrouwen kijken de ingenieurs uit naar de beelden die de komende maanden moeten volgen.


Vanaf een hoogte van ruim 20.000 kilometer maakte een infraroodcamera aan boord van de Mars Odyssey een foto van de zuidpool van Mars. De opname toont een strook met een lengte van ruim 6500 kilometer. Elke pixel heeft een lengte en breedte van 5,5 kilometer. De opname toont de temperaturen aan het marsoppervlak. Het is het eind van het voorjaar op Mars. Een opvallende blauwe plek toont de pool, waar koolstofdioxide-ijs neerslaat bij een temperatuur van -120ºC. Deze is nu negenhonderd kilometer in doorsnede, maar zal de komende maanden krimpen. Oranje nevels wijzen op koele lucht die zich vanaf de pool naar de warmere gebieden verspreidt.

Het ruimtevaartuig deed zes maanden over de reis naar Mars. Daar brengt het nu het oppervlak in kaart. De gemaakte opname maakt onderdeel uit van de calibratie van de thermische camera. Hij toont de temperaturen aan de nachtzijde van de planeet. Als het ruimtevaartuig in zijn uiteindelijke baan terechtkomt, op enkele honderden kilometers van het oppervlak, zal het nog meer details van het oppervlak kunnen fotograferen. Dan hopen de NASA-onderzoekers ook informatie te krijgen over mogelijke ‘hete bronnen’, ofwel plaatsen waar vloeibaar water nabij het oppervlak voorkomt. Dat zijn dan plaatsen die interessant zijn voor toekomstige verkenningen.

Erick Vermeulen