Washington DC (VS) – Het ruimtevaartuig Mars Odyssey 2001 stuurt zijn eerste veelbelovende kiekjes naar de thuisbasis van de NASA.


NASA’s ruimtevaartuig ‘Mars Odyssey’ keek even achterom afgelopen week en maakte zijn eerste foto’s: een shot van een maansikkelvormige Aarde en een infraroodopname van onze planeet. De foto’s geven alvast een idee van hoe de beeldvormende systemen zullen werken op Mars. Over een paar maanden start het vaartuig hier eindelijk met zijn Marsmissie.

Odyssey kijkt naar de Aarde


De genomen beelden vormen een onderdeel van het ijkingsproces van het Thermal Emission Imaging System (THEMIS), één van de drie instrumenten aan boord van het vaartuig. Deze zal van het Marsoppervlak normale foto’s en infraroodafbeeldingen nemen. Hiermee hopen de onderzoekers het klimaat op Mars, het Marslandschap en de verzameling aan mineralen in de bodem van Mars in kaart te brengen.
De infraroodopname van de Aarde


De foto toont het gedeelte van de Aarde waar het nacht is, kijkend naar de Zuidpool. De infraroodafbeelding, genomen op hetzelfde tijdstip, bengt de nachtelijke temperaturen van de Zuidpool en Australië in beeld. “Het instrument mat een temperatuur van -50°C in Antartica en 9°C in Australië. Deze temperaturen kloppen erg goed met de gemeten temperaturen van -63°C in het Vostok Station op Antartica en 10°C in Australië. We bewijzen hiermee dat THEMIS zelfs op een afstand van drie miljoen kilometer de temperatuur nauwkeurig kan bepalen”, vertelt Christensen – hoofdonderzoekster van het THEMIS-systeem – enthousiast
De middagtemperatuur op Mars ligt, net als op de Zuidpool in de winter, rond de -50°C. Vandaar dat de kiekjes een uitermate geslaagde test waren van de systemen aan boord van de Mars Odyssey. Naar verwachting begint het vaartuig eind oktober 2001 met het echte werk op Mars.

Ellen Althuizen