Nasa rapporteert een sneeuwbui op Mars. Volgens de Mars Reconnaissance Orbiter valt koolstofdioxide in vlokken op het planeetoppervlak.
‘Later op de dag kans op lichte sneeuwval.’ Nasa ontdekte dat niet alleen op aarde zo’n weerbericht kan voorkomen, maar ook op onze buurplaneet Mars. De ruimtesonde Reconnaissance Orbiter zag op de rode planeet wolken die bestaan uit koolstofdioxide. De metingen, die plaatsvonden bij de zuidpool van Mars, zijn afkomstig uit 2006 en 2007. Onderzoekers hebben nu ontrafeld wat de gevonden informatie betekent voor de omstandigheden in de atmosfeer. Nasa combineerde metingen direct boven het wolkendek met metingen richting de horizon, en achterhaalde zo dat dikke vlokken koolstofdioxide naar het planeetoppervlak vallen. Daar hoopt de koolstofdioxidesneeuw zich op.
Droogijs
Koolstofdioxide bevriest bij een temperatuur van -78°C. In die vorm noemen we het droogijs, wat op aarde gebruikt wordt voor buitengewone koeling. Al veel eerder was bekend dat droogijs op Mars bestaat. De metingen van de Reconnaissance Orbiter leveren echter het eerste bewijs dat het als sneeuw op het oppervlak valt. Mars is daarmee de enige planeet in ons zonnestelsel waar zo’n sneeuwval is gevonden.
Jongeren zijn gevoeliger voor likes
Moeten we ons zorgen maken over de gevolgen van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren? Ontwikkelingspsycholoog Wouter van den Bos zocht ...
Afbeelding: Nasa