Negentig procent van het Marsoppervlak is inmiddels door de hogeresolutiecamera van het ruimtevaartuig Mars Express gefotografeerd.

Negentig procent van het Marsoppervlak is inmiddels door de hogeresolutiecamera van het ruimtevaartuig Mars Express gefotografeerd.Technici van de ESA, het Duitse lucht- en ruimtevaartinstituut en de vrije universiteit van Berlijn hebben ruim 2700 opnamen die Mars Express van het oppervlak van de rode planeet heeft gemaakt, gecombineerd in een groot mozaïek. De opnamen zijn gemaakt tijdens de bijna 11.000 banen die het ruimtevaartuig rond de planeet beschreef. Drievijfde van de opnamen toont details met een resolutie van twintig meter per pixel.

Geprojecteerd op een bol vallen de zwarte stroken op, waar het Marsoppervlak nog niet door Mars Express op de gevoelige sensor is vastgelegd. Het zal nog enige jaren duren voordat al die plekken ook zijn gefotografeerd, mede afhankelijk van de mate waarin stofwolken voorkomen in de atmosfeer van de planeet.

‘Beelden van zwarte gaten kunnen leiden tot ingrijpende ontdekkingen’
LEES OOK

‘Beelden van zwarte gaten kunnen leiden tot ingrijpende ontdekkingen’

Sera Markoff werkte mee aan de iconische eerste foto van een zwart gat. Haar volgende doel: bewegende beelden van zwarte gaten.