Kinderen kunnen al vóór hun geboorte aanleg voor allergieën, astma en eczeem ontwikkelen.

Analyse van de eerste ontlasting van een baby, bekend als meconium of kinderpek, toont aan dat een gebrek aan bepaalde biochemicaliën en darmbacteriën die normaal in de ontlasting voorkomen, verband houdt met een hoger risico op allergieën en andere aandoeningen.

Poep als tijdcapsule

Allergische aandoeningen zoals voedselallergieën, hooikoorts, astma en eczeem worden veroorzaakt doordat het immuunsysteem overdreven reageert op onschadelijke stoffen in de omgeving. Bij veel studies zijn verbanden gevonden tussen een dergelijke reactiviteit van het immuunsysteem en een lagere diversiteit aan darmbacteriën, ook wel het microbioom. Een mogelijke verklaring is dat een divers ecosysteem van nuttige bacteriën helpt om het zich ontwikkelende immuunsysteem te ‘trainen’ om niet-schadelijke verbindingen te verdragen.

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...

Voor het nieuwe onderzoek analyseerde microbioloog en immunoloog Charisse Petersen van de Universiteit van Brits-Columbia in de Canadese stad Vancouver met collega’s het meconium van honderd baby’s. Meconium is geen normale ontlasting, maar een mengsel van stoffen die tijdens de late zwangerschap in de mond van de baby terechtkomen. Denk aan vruchtwater, huidcellen en stoffen die door de huid van de baby worden gemaakt.

Meconium
De eerste ontlasting van een baby, meconium, is meestal zwart en kleverig.

Chemisch gezien bevat deze bijzondere poep een variëteit aan vetmoleculen, aminozuren en andere verbindingen uit het dieet van de moeder. ‘Meconium is een soort tijdcapsule’, zegt Petersen. ‘Het bevat alle moleculen waaraan de baby is blootgesteld.’

Gevarieerde voeding

De meeste allergische aandoeningen ontwikkelen zich pas in de latere kinderjaren. Om resultaten te krijgen toen de baby’s een jaar oud waren, deed het team een ​​huidtest die de reactiviteit van het immuunsysteem meet.

De 25 procent van de groep die het meest diverse meconium had, liep maar half zoveel kans op een overreactief immuunsysteem als de 25 procent met het minst diverse meconium. Er was een verband van vergelijkbare grootte tussen de variëteit aan darmbacteriën in het meconium en de latere immuunreactiviteit.

‘Wat er in het meconium zit, wordt de voeding voor al die bacteriën die ons willen koloniseren’, zegt Petersen. ‘Hoe gevarieerder die voeding, hoe groter de kans dat je de kolonisatie van al die nuttige microben kunt ondersteunen.’

Meer buiten spelen

Ouders zouden kunnen proberen het risico op allergische aandoeningen van hun kinderen te verkleinen door bijvoorbeeld onnodige antibiotica te vermijden en te proberen hun kinderen meer buiten te laten spelen, zegt Petersen. Een andere factor die verband houdt met een lager risico op allergieën, is het hebben van een hond in huis, zegt Tom Marrs, een Britse expert op het gebied van kinderallergieën.

Allemaal beestjes
LEESTIP: in Allemaal beestjes beschrijft wetenschapsjournalist Jop de Vrieze de 1,5 kilo aan micro-organismen die we met ons meedragen. Te bestellen in onze webshop.