Om Mercurius van dichtbij te bekijken hoef je de ruimte niet meer in. Het team achter de ruimtesonde Messenger van de Nasa heeft de eerste topografische kaart uitgebracht van de kleine planeet vol kraters.

De hoge en lage delen van Mercurius zijn in kaart gebracht.
De hoge en lage delen van Mercurius zijn in kaart gebracht. Klik voor grotere versie. Afbeelding: NASA/U.S. Geological Survey/Arizona State University/Carnegie Institution of Washington/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory

Messenger cirkelde van 2011 tot 2015 rond Mercurius en verzamelde meer dan 100 terabyte aan data, waaronder 300.000 foto’s en miljoenen spectra. Een laserhoogtemeter bracht de hoogte van heuvels en de diepte van kraters in kaart. Maar door de eigenaardige beweging van de sonde rond de planeet, konden deze metingen niet worden gedaan voor het zuidelijk halfrond.

Hoogste en laagste punt

Het team heeft meer dan 100.000 afbeeldingen gecombineerd om een model te creëren voor de topografie van de hele planeet. Het hoogste punt dat werd gevonden ligt 4,48 kilometer boven het gemiddelde van het oppervlak. Dit punt ligt ten zuiden van de evenaar van Mercurius, in het oudste gebied van de planeet. Het laagste punt ligt 5,38 kilometer onder het gemiddelde en bevindt zich op de bodem van de vulkanische Rachmaninoff-krater.

De zoektocht naar herinneringen in de ruimtetijd
LEES OOK

De zoektocht naar herinneringen in de ruimtetijd

Als onderzoekers de subtiele tekenen van ‘zwaartekrachtgeheugen’ vinden, dan zetten ze een flinke stap naar een nieuwe zwaartekrachttheorie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: