Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft kreeg 6 januari het eerste exemplaar van het volledig vernieuwde Natuurwetenschap & Techniek wetenschapsmagazine overhandigd. Onder leiding van hoofdredacteur Jos van den Broek is het tijdschrift na een uitgebreid lezersonderzoek ingrijpend gewijzigd.

Tijdens de perspresentatie van de nieuwe Natuurwetenschap & Techniek hield Gerard ’t Hooft in newMetropolis een betoog over het belang van goede wetenschapsjournalistiek. Volgens de hoogleraar in de theoretische fysica neemt de belangstelling voor exacte wetenschappen onder jongeren af. In plaats van eer en glorie, lijken wetenschap en technologie tegenwoordig vooral problemen op te leveren, zoals milieuvervuiling of millenniumbugs. Bovendien verdient een manager meer dan een wetenschapper.

Hoofdredacteur Jos van den Broek overhandigt het eerste nummer van Natuurwetenschap & Techniek wetenschapsmagazine aan Gerard ‘t Hooft

Al op vroege leeftijd dient volgens ’t Hooft wetenschappelijke belangstelling te worden gewekt. “Natuurwetenschap & Techniek moet het spectaculaire van wetenschap op een leuke en leesbare manier voelbaar maken. Want er zijn nog enorme uitdagingen en fascinerende ontdekkingen. In mijn jeugd was Natuurwetenschap & Techniek helaas nog niet zo bekend. Jammer, ik had er toen veel behoefte aan.”

Hoe gevaarlijk zijn supervulkanen?
LEES OOK

Hoe gevaarlijk zijn supervulkanen?

In het verleden stortten zogeheten supervulkanen de aarde meermaals in een desastreuze ‘vulkanische winter’. Gaat dat opnieuw gebeuren?

Ook astrofysicus Vincent Icke hield een korte voordracht, waarin hij enthousiast reageerde op de vernieuwing: “Natuurwetenschap & Techniek heeft alles in zich om de Nederlandse Scientific American te worden of zelfs voorbij te streven.”

Stefan Verhaegh