Een overschot aan het eiwit haptoglobine is een van de oorzaken van het beperkte succes van een dotterbehandeling.

Het westerse patatdieet is een aanslag op onze bloedvaten. Door onze slechte eetgewoonten slibben onze bloedvaten dicht. Patiënten kunnen dan een dotterbehandeling ondergaan om weer bloed door de vaten te laten stromen. Tijdens deze operatie wordt in het dichtgeslibde vat een ballonnetje opgeblazen, waardoor het vat zich uitrekt.

Veertig procent van de patiënten komt echter terug in het ziekenhuis met een nieuwe vernauwing van hetzelfde bloedvat. Om medicijnen te ontwikkelen tegen die nieuwe vaatvernauwing, onderzocht de Utrechtse promovenda Mirjam Smeets welke processen een rol spelen bij het herstel van de vaatwand.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

Collageen

Smeets ontdekte dat een tekort aan het eiwit haptoglobine de genezing na een dotterbehandeling vertraagt. Bij een overschot aan het eiwit vernauwt het bloedvat opnieuw en kan de patiënt weer naar de dokter.
Haptoglobine remt indirect de afbraak van collageen. Collageen is nodig voor herstel van de vaatwand na een dotterbehandeling. Bij een tekort aan haptoglobine is er minder collageen, waardoor genezing meer tijd kost. Een overschot veroorzaakt juist overmatige reparatie aan de vaatwand, waardoor het vat opnieuw vernauwt.

Mariëtte Bliekendaal