Een overschot aan het eiwit haptoglobine is een van de oorzaken van het beperkte succes van een dotterbehandeling.

Het westerse patatdieet is een aanslag op onze bloedvaten. Door onze slechte eetgewoonten slibben onze bloedvaten dicht. Patiënten kunnen dan een dotterbehandeling ondergaan om weer bloed door de vaten te laten stromen. Tijdens deze operatie wordt in het dichtgeslibde vat een ballonnetje opgeblazen, waardoor het vat zich uitrekt.

Veertig procent van de patiënten komt echter terug in het ziekenhuis met een nieuwe vernauwing van hetzelfde bloedvat. Om medicijnen te ontwikkelen tegen die nieuwe vaatvernauwing, onderzocht de Utrechtse promovenda Mirjam Smeets welke processen een rol spelen bij het herstel van de vaatwand.

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten
LEES OOK

Hoe vetter het eten, hoe lekkerder het ruikt en hoe liever we het eten

Als we een snackbar of oliebollenkraam naderen, komt direct onze neus in actie: bijna onweerstaanbaar, zo lekker. Wat wij in ...

Collageen

Smeets ontdekte dat een tekort aan het eiwit haptoglobine de genezing na een dotterbehandeling vertraagt. Bij een overschot aan het eiwit vernauwt het bloedvat opnieuw en kan de patiënt weer naar de dokter.
Haptoglobine remt indirect de afbraak van collageen. Collageen is nodig voor herstel van de vaatwand na een dotterbehandeling. Bij een tekort aan haptoglobine is er minder collageen, waardoor genezing meer tijd kost. Een overschot veroorzaakt juist overmatige reparatie aan de vaatwand, waardoor het vat opnieuw vernauwt.

Mariëtte Bliekendaal