De Bilt (NL) – Metereologen verwachten dit jaar een grote El Niño. Betrouwbare weersverwachtingen voor Nederland zijn hier echter niet uit af te leiden, hoewel de kans op een nat voorjaar toeneemt.


Het ziet er volgens de nieuwste prognoses naar uit dat de huidige opwarming van het water in het oostelijk deel van de Stille Oceaan komende maanden gaat uitgroeien tot een “grote” El Niño met een afwijking (NINO3.4-index) van 2 graden boven normaal in december. Momenteel bedraagt de afwijking al 1,8 graden. In de 20e eeuw is de maar twee keer duidelijk boven de 2 graden uitgekomen, gedurende de twee uitzonderlijke sterke El Niño's van 1982/83 en 1997/98. De El Niño van 2002/03 wordt ongeveer even sterk als die van 1991/92.

Het verloop van de NINO3.4-index vanaf 1990.De verwachting is dat El Niño na december weer gaat afnemen. Een grote El Niño biedt aardig wat mogelijkheden voor betrouwbare seizoensverwachtingen in bepaalde delen van de wereld. Niet voor Nederland, waar El Niño nauwelijks invloed heeft op het weer. Uit onderzoek van het KNMI over de gegevens van de laatste honderd jaar blijkt wel dat in West-Europa de kans op een nat voorjaar na een sterke El Niño wat groter is. De kans is nu opgelopen tot 50% tegen 33% normaal, gebaseerd op het klimatologische gemiddelde. De kans op een droog voorjaar in 2003 is gedaald tot 20%.
Voor het weer elders in de wereld is El Niño van veel groter belang. Op basis van modelberekeningen en historische waarnemingen zou een grote El Niño zoals nu leiden tot een droge winter in Filippijnen, oostelijk Australië, het Zuid-Afrika en de noordkust van Zuid-Amerika. Meer regen wordt voorspeld langs de evenaar in de Stille Oceaan tot aan de kust van Ecuador en Peru, en in het zuidoosten van de VS. Ook Oost-Afrika heeft een verhoogde kans op regen vanwege de warmere Indische Oceaan. Het noordwesten van de Verenigde Staten en westelijk Canada krijgen waarschijnlijk een zachtere winter dan normaal, terwijl tegelijkertijd de zomer in oostelijk Astralië en zuidelijk Afrika nog warmer wordt. In de tropen kunnen noordelijk Zuid-Amerika en India ook warmer weer verwachten. De wintervoorspellingen voor Europa hadden in het verleden geen enkele waarde, dus op basis hiervan valt voor onze regio niets zinnigs te zeggen over de komende winter.

Bron: KNMI/Kennislink

Zie ook: Stalagmiet weerspiegelt optreden El Nino