Rijswijk (NL) – De organisatie Kennisnet vormt met Entreenet voor scholen een portal met informatie van uitgevers.


Totnogtoe vormt het informatie-aanbod voor scholen een onoverzichtelijk geheel. De scholen zelf hebben een afgesloten intern net en een openbaar toegankelijk internetgedeeltje, en aanbieders van informatie zoals uitgevers werken ook met zowel afgesloten als openbaar toegankelijk informatie. Elk brokje afgeschermde informatie vereist een 'sleutel' voor toegang. Met Entreenet is er nog maar één sleutel nodig om bij de informatie te komen.
Gebruikers van Entreenet hoeven maar één keer in te loggen met gebruikersnaam en wachtwoord. Bij die handeling stelt het systeem vast tot welke informatie de gebruiker toegang heeft. Dat kan afhangen van de school of bijvoorbeeld van het leerjaar. Bij het surfen door de via Entreenet bereikbare informatie hoeft daardoor niet meer overal opnieuw een gebruikersnaam en een wachtwoord worden opgegeven. Per internetsessie hoeft de gebruiker maar één keer in te loggen.
De educatieve uitgevers die meewerken aan het project, bieden onder meer informatie bij hun lesmethoden aan via Entreenet. In eerste instantie is het initiatief getest met ruim vijftig scholen in het primaire onderwijs, het voortgezette onderwijs en de beroeps- en volwasseneneducatie. De privacy van de gebruiker blijft gegarandeerd. Een aanbieder van informatie kan alleen achterhalen hoevaak een anonieme gebruiker de informatie raadpleegt, en eventueel op welke school en in welk leerjaar die gebruiker zit.

Erick Vermeulen