De spanning stijgt in het Australische Darwin. De Nederlandse zonne-auto Nuna zal op zondag 18 november van start gaan in de World Solar Challenge 2001.

Een eerste proefrit over de Australische wegen is het Nederlandse Alpha Centauri Team goed bevallen. Hun ‘solar car’, de Nuna, behoort zelfs tot een van de getipte winnaars van de zonnerace. Zondagochtend om 08.00 uur – als het in West-Europa nog donker is – zal de start zijn van de World Solar Challenge, editie Solar Odyssey 2001. Daarbij doorkruisen 38 zonnewagens Australië van noord (Darwin) naar zuid (Adelaide).

Naast de vederlichte constructie vormt ook de energievoorziening een belangrijke pre van het voertuig. Als enige voertuig gebruikt de Nuna de zeer efficiënte gallium-arsenidezonnecellen. Apart zijn de twee strips met zonnecellen aan de zijkant. Die cellen leverden ooit energie aan de Hubble-ruimtetelescoop. Nu verstrekken ze energie aan de GPS-navigatie aan boord van de Nuna en aan de satelliettelefoon, die nodig is voor communicatie tussen zonnewagen en volgauto.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.