Van 18 tot en met 23 september 2000 wordt de twaalfde European Union Contest for Young Scientists gehouden. 87 jonge wetenschappers uit 28 Europese landen en de gastlanden Japan, Korea en de Verenigde Staten presenteren hun eigen onderzoek in NEMO, het wetenschapsmuseum in Amsterdam.


De creatieve jongeren, in de leeftijd van achttien tot twintig jaar, zijn de winnaars van de wedstrijd voor jonge onderzoekers in hun eigen land. Twaalf toponderzoekers uit de wetenschap en het bedrijfsleven vormen de jury. Zij beoordelen de inzendingen die zich uitstrekken over alle gebieden van de wetenschap en techniek. Op zaterdagmiddag reikt Dick Benschop, Staatssecretaris van Buitenlandse zaken, de prijs uit in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam. Hierbij zijn vijf Nobelprijswinnaars aanwezig waaronder Harry Kroto en Gerard ’t Hooft. De prijzen bestaan naast geldprijzen uit reizen naar wetenschappelijke instituten en het bijwonen van internationale evenementen zoals de Nobelprijsuitreikingen in Stockholm.

Scholieren van de European School in Bergen bedachten technieken voor het recyclen van kartonnen drankverpakkingen. De andere Nederlandse inzending komt van leerlingen van het Comenius College. Zij onderzochten de invloed van koorts en maagsappen op bacteriën. Belgische scholieren van het Athenee Royal Uccle 1 bedachten een thermische watermotor.

Op initiatief van de Europese Unie organiseert elk jaar een ander lidstaat de European Union Contest for Young Scientists. Dit jaar is Nederland aan de beurt. De Stichting de Jonge Onderzoekers Nederland organiseert de wedstrijd.

Ingrid van Vilsteren