De European Science Foundation heeft de komende drie jaar een Nederlandse president. Dr Reinder van Duinen zal vanaf 1 januari 2000 die taak, naast zijn voorzitterschap van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO, gaan vervullen.


De European Science Foundation (ESF) is met 67 nationale onderzoeksorganisaties in 23 landen de grootste non-gouvernementele wetenschapsorganisatie in Europa. Vijfentwintig jaar geleden, in 1974, is deze stichting opgericht. De European Science Foundation brengt onderzoekers bij elkaar via onderzoeksprogramma’s, netwerken, conferenties en workshops.

Van Duinen werkte jarenlang als natuurkundige aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van 1971 tot 1982 was hij, als hoofd van de afdeling Ruimte-Onderzoek, betrokken bij de ontwikkeling van wetenschappelijke instrumenten voor de Nederlandse ruimteonderzoekssatellieten ANS en IRAS. In 1982 werd Van Duinen hoofd van de ruimtedivisie van Fokker, om vervolgens in 1987 president van deze Nederlandse vliegtuigbouwer te worden. Van 1988 tot 1994 was hij tevens vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van Fokker. In 1994 volgde zijn benoeming tot president van NWO. Bij ESF volgt Van Duinen Sir Dai Rees op.
Sinds 1994 heeft Van Duinen veel aandacht besteedt aan de bevordering van wetenschap op Europese schaal, niet alleen binnen de European Science Foundation. Van Duinen is tevens lid van het wetenschapscomité van NATO en van Eurohorcs, een verband van West-Europese onderzoeksorganisaties dat zich sterk maakt om onafhankelijk onderzoek te beschermen tegen de Brusselse bureaucratie en de toenemende druk vanuit politiek en maatschappij. De benoeming tot ESF-president gaat per 1 januari 2000 in en geldt voor drie jaar.