Het Minor Planet Center maakt vandaag bekend dat ruimterots 12633 tegenwoordig als (12633) Warmenhoven door het leven gaat.

Het Minor Planet Center maakt vandaag bekend dat ruimterots 12633 tegenwoordig als (12633) Warmenhoven door het leven gaat.
Plafond in Planetarium Franeker
Bron: Wikimedia Commons / Niels Elgaard Larsen

De planetoïde is vernoemd naar Adrie Warmenhoven, directeur van het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Hij wordt in de ruimte vergezeld door André Kuipers, Johan Cruijff, Boudewijn Büch en andere BN’ers die al eerder hun naam gaven aan een planetoïde.

De ruimterots (12633) Warmenhoven werd 42 jaar geleden al ontdekt door het Leidse astronomenechtpaar Cees van Houten en Ingrid van Houten-Groeneveld, samen met de Nederlands-Amerikaanse astronoom Tom Gehrels. De twee mannen zullen echter nooit de nieuwe naam van hun ontdekking horen. Zij zijn inmiddels overleden.

Toeval speelde een grote rol  bij veel spectaculaire  kosmische ontdekkingen
LEES OOK

Toeval speelde een grote rol bij veel spectaculaire kosmische ontdekkingen

Het heelal zit vol verrassingen. We moeten toevallige ontdekkingen in de wetenschap omarmen, zegt astrofysicus Chris Lintott.

De bouwer van het Planetarium, Eise Eisinga en voormalig directeur Henk Nieuwenhuis gingen Warmenhoven al voor. Hun naam is verbonden aan de rotsblokken (5530) Eisinga en (7541) Nieuwenhuis. Warmenhoven is wegens vakantie niet bereikbaar voor commentaar.