De Nederlandse professor Leen Hordijk is benoemd tot directeur van de Council van het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA).

De IIASA is een internationaal instituut dat zich voornamelijk bezig houdt met grensoverschrijdende onderzoeksgebieden, zoals milieu en energievoorziening, en is gevestigd in Laxenburg, Oostenrijk. Het onafhankelijke onderzoeksinstituut informeert zowel beleidsmakers als de wetenschappelijke gemeenschap. De IIASA ontvangt de benodigde financiën uit de portemonnee van de zeventien nationale lidorganisaties. Het NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) is lid van het IIASA sinds 1988, maar is in goed gezelschap met organisaties uit de Verenigde Staten, Rusland en Japan. Hordijk is de eerste Europese directeur sinds de oprichting van het instituut in 1972.

Prof dr Leen Hordijk (Rotterdam, 1946) is sinds 1991 werkzaam als hoogleraar aan de Universiteit Wageningen en directeur van het Wageningse Instituut voor Milieu- en Klimaatonderzoek. Hij studeerde econometrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde in 1991 aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hordijk was van 1998 tot 2001 voorzitter van het NWO-gebied Maatschappij- en gedragswetenschappen. Hij verwierf in de jaren tachtig bekendheid binnen het IIASA door zijn activiteiten voor het zure regen project RAINS. Zijn benoeming tot directeur van IIASA gaat in op 2 juli 2002 en geldt voor een periode van drie jaar.

Hoe gevaarlijk zijn supervulkanen?
LEES OOK

Hoe gevaarlijk zijn supervulkanen?

In het verleden stortten zogeheten supervulkanen de aarde meermaals in een desastreuze ‘vulkanische winter’. Gaat dat opnieuw gebeuren?

Sabrine Caspers