Surf je te lang op sociale media, dan krijg je een stroomstoot. Of een schreeuwende gek aan de lijn. Dat is het idee van twee MIT-promovenda, die met een grappig systeem het verslavende effect van Facebook aan de kaak stellen.
Pavlov Poke’ kan je hierbij helpen – door je er nog slechter over te laten voelen. Twee MIT-promovenda ontwikkelden een systeem dat je een stroomstoot toedient via je toetsenbord, wanneer je te veel tijd doorbrengt op sociale media. De schok is niet gevaarlijk, maar wel onplezierig genoeg om kwalijke computergewoontes af te leren.
Het apparaat is vooral ontwikkeld als grap, maar bevat desalniettemin een serieuze boodschap. Volgens sommige wetenschappers kunnen sociale media namelijk verslavender zijn dan sigaretten en alcohol.
Groen, groot, gedurfd
Wetenschappers hebben plannen voor ambitieuze riskante projecten in de strijd tegen klimaatverandering. Hebben die enige kans van slagen?
Terwijl de meesten van ons een ijzeren wil nodig hebben om sociale media te weerstaan, bouwden MIT-promovenda Robert Morris en Dan McDuff een hulpmiddel uit verschillende onderdelen die ze op hun werkplaats vonden. Ze hopen dat het apparaat hen helpt om minder tijd te spenderen aan sociale netwerksites en meer aan hun wetenschappelijke dissertaties.
Het systeem dat ze voor hun doel hebben ontworpen, gebruikt software die waarneemt welke applicaties op een pc lopen. Zodra een gekozen applicatie een ingestelde tijdsdrempel overschrijdt, activeert de software een elektrisch circuit in een apparaat aangesloten op de computer. Dat zorgt voor een stroom door een paar metalen platen voor het toetsenbord. Wanneer je handen op deze platen rusten, ben je de sigaar en krijg je een stroomstoot toegediend.
In het volgende filmpje demonstreren Morris en McDuff hun vinding.
Voor sommigen is een elektrische schok echter niet genoeg om sociale media af te leren. Daarom hebben de ontwikkelaars een overtreffende trap in hun apparaat gebouwd. Als een persoon ongewenst gedrag blijft vertonen, stuurt het systeem automatisch een bericht naar Mechanical Turk, een website van Amazon waar taken voor geld worden uitbesteed aan mensen. Een van de werkers ontvangt een telefoonnummer met de instructies om dit nummer te bellen en een tirade af te steken over de nadelige gevolgen van Facebookgebruik. Als je dus niet oppast met sociale media, heb je voor je het weet een schreeuwende onbekende aan de lijn.
Een paar voorbeelden van de Mechanical Turk-techniek.