De helderste sterren in het heelal zijn vaker een dubbelster dan een enkele ster. Dubbelstersystemen hebben mogelijk ook aan de wieg gestaan van vele sterren in het heelal.

De helderste, en ook de grootste, sterren in het heelal hebben vaak nog een ster naast zich. De sterrenkundige Hugues Sana en zijn team van het Sterrenkundig Instituut ‘Anton Pannenkoek’ in Amsterdam, hebben deze grote sterren onderzocht. Zij ontdekten dat 71 procent van deze grote sterren een dubbelstersysteem zijn.

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein
LEES OOK

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein

Om veilig te ruimtereizen, moeten we in beeld krijgen hoe een leven zonder aardse zwaartekracht de hersenen beïnvloedt, stelt Elisa Raffaella Ferrè.

De dubbelstersystemen van de grote sterren veranderen het idee over stervorming. Tot nu toe werd gedacht dat alleen enkelvoudig sterren aan de wieg van nieuwe sterren stonden. Wanneer een grote ster explodeert, een zogeheten supernova-explosie, stoot hij de zware metalen uit waaruit nieuwe sterren kunnen ontstaan. Nu blijkt dat grote sterren vaker een dubbelstersysteem zijn, concludeerden de onderzoekers dat sterren veel vaker ontstaan uit zo’n dubbelstersysteem.

De onderzoekers zien dit als een eerste stap richting een nieuw model voor stervorming. Het nieuwe model vereist echter vele berekeningen en zal nog enige tijd op zich laten wachten.

De onderzoekers publiceerden hun resultaat in Science.

Elske Krikhaar

Afbeelding: L. Calçada/S.E. de Mink. ESO