Tijdens de nacht van 23 op 24 mei zal een meteorenregen de aarde bestoken, waardoor een groot aantal vallende sterren aan de hemel kan verschijnen. Vanuit Nederland kunnen we misschien net het begin van de meteorenbui zien.

Een vallende ster van een andere meteorenzwerm, de Lyriden.<br />Wikimedia Commons/Navicore
Een vallende ster van een andere meteorenzwerm, de Lyriden.
Wikimedia Commons/Navicore

Vanavond vindt (waarschijnlijk) de grootste meteorenzwerm van dit jaar plaats: de 209P/LINEAR-zwerm. De meeste vallende sterren zullen echter onopgemerkt voorbijschieten. De piek van de zwerm, het moment waarop de meeste vallende sterren per uur te zien zijn, vindt namelijk overdag plaats. Toch is er een kans wat sterren te spotten: tussen middernacht en vier uur zijn er tot 75 meteoren per uur te zien.

Stofdeeltjes

De ‘vallende sterren’ zijn stofdeeltjes die in het begin van de 20e eeuw achterbleven in het spoor van de komeet 209P/LINEAR. Vannacht beweegt de aarde door de achtergebleven stofdeeltjes, waardoor de atmosfeer ze ‘opveegt’ en ze verbrandt. Omdat het de eerste keer is dat we de 209P/LINEAR-zwerm zullen zien, is de hevigheid van de meteorenregen niet met zekerheid te voorspellen.

Toeval speelde een grote rol  bij veel spectaculaire  kosmische ontdekkingen
LEES OOK

Toeval speelde een grote rol bij veel spectaculaire kosmische ontdekkingen

Het heelal zit vol verrassingen. We moeten toevallige ontdekkingen in de wetenschap omarmen, zegt astrofysicus Chris Lintott.

Geen zin om een gok te wagen en je warme bed te verlaten? Op zaterdag is het event ook te volgen op Slooh.com.

Lees ook: