Terwijl uit de buurtent een dreunende bas klinkt, die zowel te horen als te voelen is, vertellen Mariska van Steensel en Peter Desain op Lowlands over het aansturen van een computer met je hersenen. Omdat dat toch wat abstract klinkt, doen ze een experimentje met het publiek.
Door geluid te maken, of juist niet, tennist het publiek met een balletje op een groot computerscherm. Als iedereen stil is, blijft het balletje laag. Maar zo gauw het publiek in de the mind of the universe-tent het geluid van de buren overstemt, schiet de bal omhoog. De score van het publiek is een mooie 84 procent. Zo voelt het dus om een computer aan te sturen zonder fysiek contact.
Talkshows
Op Lowlands verzorgt New Scientist samen met de VPRO zes talkshows. Mag ik je brein downloaden? met Van Steensel en Desain is de tweede in de rij. ’s Ochtends hebben Ivo van Vulpen en Freya Blekman het spits al afgebeten met een interactieve show over deeltjesfysica. De twee wetenschappers garanderen het publiek dat niemand dit abstracte vakgebied écht helemaal begrijpt en domme vragen dus niet bestaan. Na deze geruststellende mededeling durft het publiek het aan en komen de bezoekers met de meest uiteenlopende vragen: Hoe legt u botsende deeltjes vast? Hoe is het om met Noord-Koreanen samen te werken?
Hoe kom je aan je microbioom?
Het verhaal gaat dat ons darmmicrobioom al bij de geboorte wordt bepaald. Nu wordt duidelijk dat factoren later minstens zo belangrijk zijn.
Met nog vier talkshows op de agenda, verheugen wij ons weer op de actieve deelname van de festivalgangers en hun verrassende vragen. ‘Het is hartstikke leuk om te doen’, zegt Blekman. ‘Toen ik gevraagd werd om op Lowlands te spreken zei ik ook direct ‘ja, dat doe ik’.’
Mis niet langer het laatste wetenschapsnieuws en meld je nu gratis aan voor de nieuwsbrief van New Scientist.
Lees verder: